BANGKU (STOOL) UNTUK KAFE DENGAN LAHAN TERBATAS

Ankie Ayu Quartika, Hady Soedarwanto

Abstract


Currently, cafe business is very popular especially in the capital city of Jakarta. However, most of the existing cafes tend to be small with limited space.the limited space size has an effect on the activities of café owners and employees in arranging seating in cafes. Meanwhile, for café visitors the effect on the comfort of sitting activities in cafes that thends to be long. For that we need a seat that can accommodate these activites. Based on the Virtuvius theory and data analysis process, a comfortable and practical Stool is needed. To ensure that the design meets the needs, data analysis process is carried out based on the principle of form follow function so that the design and structure of the Stool works well. The design of the Stool must have a character that is comfortable, easy to move, dan space saving so that it can make it easy for cafe owners and employees to tidy up and rearrange Stool s and provide sitting comfort for cafe visitors even for a long time.


Keywords


Cafe; Stool; Limited space

References


Anonim. Desain dan Produk Mabelair. (2019, Februari 18). Diakses pada 6 Mei 2021. Diambil dari: https://gondosari.kabpacitan.id/first/artikel/176

Anonim. How Much Storage Space for Stackable Chairs is Needed. (2016, November 30). Diakses pada 17 Juli 2021. Diambil dari: https://www.nationaleventsupply.com/en/how-much-storage-space-for-stackable-chairs-is-needed

Atmojo, M. W, 1944-. (2005). Restoran dan Segala Permasalahannya. Edisi IV. Yogyakarta: Andi.

Cafe-Tables.com. (2018, July 19). Choosing the Right Table Size. Diakses pada 23 Mei 2021. Diambil dari: https://www.cafe-tables.com/choosing-the-right-table-size/

Dekoruma, K. (2020, Oktober 23). Ketahui Serba-Serbi Kayu Sungkai, Cocok untuk Furnitur Minimalis!. Diakses pada 23 Mei 2021. Diambil dari: https://www.dekoruma.com/artikel/108429/serba-serbi-kayu-sungkai

Dewi, K. H. I. (2013). “Pengaruh Lingkungan Fisik, Interaksi Pelanggan- Pelayan, Kecocokan Tema-Makanan Terhadap Emosi Dan Kepuasan Pelanggan Di House Of Raminten Kotabaru Yogyakarta”. [Thesis]. Yogyakarta: pasca Sarjana, Magister Manajemen, Universitas Atma Jaya Yogyakarta.

Endar, S., & Sulartiningrum, S. (1996). Pengantar Industri Akomodasi dan Restoran. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Fauzi, A. R. (2019). “Fenomena Ngopi Sebagai Gaya Hidup Di Kalangan Generasi Millenial: Perubahan Perilaku Dan Perubahan Sosial Masyarakat Di Kecamatan Pangalengan Kabupaten Bandung”. [Skripsi]. Bandung: FISIP, Sosiologi, Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati.

Hawari, F. (2011). Kajian Estetika Kursi Eksperimental. Dimensi Interior Vol. 9(2), 89-96.

Hidayat, D. W., & Setiawan, A. P. (2015). Perancangan Interior Cafe dan Restoran Khas Surabaya di Jalan Embong Malang Surabaya. Jurnal Intra, Vol. 3(2), 92-101.

Hidayatullah, T. (2020). “Desain Modern I”. [Teaching Resource]. Bandung: Fakultas Desain, Universitas Komputer Indonesia.

Hutasoit, F. (2013, Oktober 2). Ergonomi Tempat Duduk (Seating). Diakses pada 5 Mei 2021. Diambil dari: https://shefocus.wordpress.com/2013/10/02/ergonomi-tempat-duduk-seating/

Ladjamudin, AB. B. (2005). Analisis dan Desain Sistem Informasi. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Mulyati. (2015). Sambungan dan Alat-Alat Penyambung Kayu, II‐1-II‐21. [Bahan Ajar]. Padang: Institut Teknologi Padang.

Ramadhan, S. (2018). “Desain Masker dengan Antropometri Di PT. Japfa Comfeed Indonesia TBK SBU Edible Oil And Pelletizing Perak Surabaya”. [Skripsi]. Surabaya: Fakultas Teknik, Teknik Industri, Universitas 17 Agustus 1945 surabaya.

Ratrigis, M. (2015, Oktober 18). Alat Sambung Kayu: Paku, Pasak Dan Alat-Alat Sambung Modern. Diakses pada 17 Juli 2021. Diambil dari: http://maxrodrigueezz.blogspot.com/2015/10/alat-sambung-kayu-paku-pasak-dan-alat.html

Surasetja, R. I. (2007). “Fungsi, Ruang, Bentuk Dan Ekspresi Dalam Arsitektur”. [Bahan Ajar]. Bandung: FTPK, Teknik Arsitektur, Universitas Pendidikan Indonesia.

Susilo, D. A., Mohammad, G., & Rahmawati, D. T. (2019). Perancangan Kursi Santai Dengan Kayu Bekas. Jurnal Suluh, Vol.2(1), 7.

Vitruvius, P., & Morgan, M. H (1960). The Ten Books on Architecture. New York: Dover Publications.

Wardaningsih, I. (2010). “Pengaruh Sikap Kerja Duduk Pada Kursi Kerja Yang Tidak Ergonomis Terhadap Keluhan Otot-Otot Skeletal Bagi Pekerja Wanita Bagian Mesin Cucuk Di Pt Iskandar Indah Printing Textile Surakarta”. [Laporan tugas Akhir (D IV)]. Surakarta: Fakultas Kedokteran, Universitas Sebelas Maret.




DOI: http://dx.doi.org/10.22441/anggada.2021.v2.i3.006

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Lisensi Creative Commons

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-NonKomersial 4.0 Internasional

Editor Office:

Fakultas Desain dan Seni Kreatif
Universitas Mercu Buana (UMB) Jakarta Gedung C Lantai 2
Jl. Raya Meruya Selatan No.1, Kembangan, Jakarta 11650
Tlp./Fax: +62215871335
http://publikasi.mercubuana.ac.id/index.php/anggada