Design and Development of an Innovation Model for the Opak Machine at Opak Ketan MSMEs Cibuaya Karawang using the House of Quality Method
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Cohen. (1995). Quality Fuction Deployment: How to Make QFD Work for You. AddisonWesley Publishing Co.
El Hadi, R. M. (2022). Mekanisasi Proses Produksi Opak Ketan Guna Meningkatkan Kualitas Dan Produktivitas Di Desa Karedok Kecamatan Catigede Kabupaten Sumedang. Charity, 5(1a), 54. https://doi.org/10.25124/charity.v5i1a.4574
Gumintang, B., & Akbar, M. I. (2023). Penerapan House of Quality Dalam Upaya Peningkatan Kualitas Kue Bakpia Dari Bakpia-Djogja. Jurnal Ekonomi, Bisnis, Dan Akutansi (JEBA), 25(1), 1–9.
Limanseto, H. (2023). Pemerintah Menjaga Pertumbuhan Ekonomi Tetap Tinggi, Inklusif dan Berkualitas. Siaran Pers Kementerian Koordinator Bidang Perekonomian Republik Indonesia.
Niati, B., Pendidikan, S., Inggris, B., Pengaraian, U. P., Akutansi, P. S., Ekonomi, F., & Pengaraian, U. P. (2022). Teknologi Produksi Pada Usaha Sengulung Cik Anis Di Ujungbatu. Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyakarat, 39–46.
Nugroho, A., & siswadi. (2020). Pengembangan Desain Mesin Teknologi Tepat Guna Pada Proses Produk Opak Jepit Berbasis Ergonomis dan Keinginan Konsumen Dengan Metode QFD. Ciastech, Ciastech, 499–508.
Pangastuti, N. (2024). Application of Quality Function Development ( QFD ) to Improve Quality and Develop Porang Rice Product XYZ. IJIEM (Indonesian Journal of Industrial Engineering & Management), 5(1), 98–106. https://doi.org/10.22441/ijiem.v5i1.23104
Prasetiyo, J., Debora, F., Pupung, M., & Widodo, A. (2022). Perbaikan Desain Kemasan Makanan Ringan Menggunakan Metode Quality Function Deployment (QFD). Jurnal Optimalisasi, 8(1), 96–105.
Pratama, A., Arifiyansyah, T. Y., Rofiqoh, I., Nurhayati, Farida, N., Harjanti, R. S., Latifah, S., Muttasiyah, Y., Prakarsa, Z. B., Oktafiani, A., Chusaini, F., Handayani, I., Ningsih, M. R., Romandhon, & Sunyono, N. A. (2023). Pemanfaatan Barang Bekas Plastik Menjadi Paving Di Desa Plodongan Kecamatan Sukoharjo Kabupaten Wonosobo. JEPEmas: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 9–16.
Purwandari, D. (2022). Strategi Pemasaran Bagi Umkm Di Masa Pandemi ( Studi Kasus Pada Desa Sarimulya ). Prosiding Konferensi Nasional …, 757–767. https://journal.ubpkarawang.ac.id/index.php/ProsidingKNPP/article/view/2520
Rahma, R. A., Debora, F., & Rahmani, H. F. (2024). Comparison Analysis of Eco-Friendly and Non Eco-Friendly Packaging in Meeting Market Demands for Home Industries to Support the Achievement of Sustainable Development Goals in West Java. E3S Web of Conferences, 500. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202450002012
Ramadani, L., Studi, P., Mesin, T., Teknik, F., & Produksi, P. (2023). Peningkatan Proses Produksi Opak Singkong Dan Ketan Melalui Implementasi Alat Cetakan. Abdima Jurnal Pengabdian Mahasiswa, 2(1), 2718–2723.
Setyaning Handika, F., Nalhadi, A., & Kevin Panigara, M. (2021). Perancangan Ulang Mesin Las Dengan Metode Quality Function Deployment (Qfd) Di Cv. Prima Mitra Mandiri. Jurnal InTent, 4(2), 147–155.
Sibarani, A. A., Waluyo, S., Tosalili, M. B. W., & Lutfiana, H. (2024). An Approach to Combine House of Quality and Finite Element Method in Redesigning of Rotary Shaft Multi-Spindle Wheel Nutrunner Machine. Jurnal Teknik Industri, 26(1), 37–48. https://doi.org/10.9744/jti.26.1.37-48
Silviana, Hardianto, A., Fuhaid, N., & Wardhani, A. (2018). Studi Empiris Peningkatan Produktivitas Pekerja. Conference on Innovation and Application of Science and Technology (CIASTECH 2018), September, 582–590.
Siswadi, S., & Nugroho, A. (2021). Pengembangan Desain Mesin Opak Jepit yang Ergonomis dan Sesuai Keinginan Konsumen dengan Metode Quality Function Deployment (QFD). Jurnal Tecnoscienza, 5(2), 257. https://doi.org/10.51158/tecnoscienza.v5i2.433
Sugandi, W. K., Yusuf, A., & Sofyan, A. (2018). Rancang Bangun Alat Pencetak Opak Prototipe Tep-01. Jurnal Teknik Pertanian Lampung (Journal of Agricultural Engineering), 7(1), 51. https://doi.org/10.23960/jtep-l.v7i1.51-62
Zulkarnain, Z., Apriyanti, Y., Aulia, A. D., Pratiwi, W., & Imam, S. (2023). House of Quality sebagai Pengendalian Kualitas Produk pada Kemasan Karton Lipat. Jurnal PASTI (Penelitian Dan Aplikasi Sistem Dan Teknik Industri), 17(1), 115. https://doi.org/10.22441/pasti.2023.v17i1.011
DOI: http://dx.doi.org/10.22441/ijiem.v5i2.28341
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
IJIEM - Indonesian Journal of Industrial Engineering & Management
Program Pascasarjana Magister Teknik Industri Universitas Mercu Buana
Kampus Menteng - Gedung Tedja Buana, Floor 4th
Jl. Menteng Raya No. 29 Jakarta Pusat- Indonesia
Tlp.: +62 21 31935454 Fax: +62 21 31934474
http://publikasi.mercubuana.ac.id/index.php/ijiem
Email: [email protected]
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The journal is indexed by: